You Are Here: Home » Energie » Voortaan meteen energiekorting bij aankoop energiezuinige huishoudtoestellen

Voortaan meteen energiekorting bij aankoop energiezuinige huishoudtoestellen

Vandaag wordt in het Brussels Parlement de resolutie omtrent de energiezuinige huishoudtoestellen goedgekeurd. Hiermee wordt het voor elke Brusselaar mogelijk om de premie meteen bij aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen in mindering te brengen. Brigitte De Pauw (CD&V), bezieler van deze resolutie, is uitermate tevreden met deze klantvriendelijke en laagdrempelige maatregel.

Het is genoegzaam bekend, huishoudtoestellen zijn heuse energieverslinders. Daarenboven zijn energiezuinige huishoudtoestellen vaak ook veel duurder in aankoop dan hun energieverslindende tegenhangers. Gevolg is dat men vaak sneller geneigd is om deze laatste te kopen. Vele Brusselaars beschikken overigens niet over voldoende middelen om een dure aankoop te doen. Ook het argument dat je op termijn de meerkost kan terugverdienen via de energiefactuur, is daarbij niet overtuigend genoeg. Bovendien heeft niet iedereen evenveel toegang tot voldoende en correcte informatie om het formulier voor de premie aan te vragen. Deze resolutie wil hieraan tegemoetkomen en drempelverlagend werken door meteen bij aankoop de premie in mindering te brengen.

De Brusselse overheid keert vandaag de dag al enkele premies uit voor energiezuinige huishoudtoestellen. Deze houden reeds rekening met het inkomen en de gezinssamenstelling. Nadelig is dat deze premies hun doel voorbij schieten voor zij die het financieel moeilijker hebben. Zij kunnen immers pas aangevraagd worden na de aankoop van het toestel.

“In Vlaanderen is deze maatregel alvast een schot in de roos. Uit onderzoek blijkt dat de Vlaming veel meer energiezuinige huishoudtoestellen kopen in vergelijking met de Brusselaar. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd dat de Brusselaar deze maatregel warm zal onthalen. Met deze resolutie kunnen we een meer rationeel energieverbruik bewerkstelligen, zonder bijkomende administratieve rompslomp. Het is een maatregel die bovendien onmiddellijk voelbaar is in de portemonnee van elke Brusselaar en een directe positieve impact zal hebben in hun energieverbruik en bijhorende ecologische voetafdruk, aldus indiener van de resolutie Brigitte De Pauw.”

De Brusselse overheid zal erover waken dat Leefmilieu Brussel een snelle terugbetaling aan de lokale handelaars kan garanderen. Het kan immers niet de bedoeling zijn om Brusselse ondernemers op te zadelen met bijkomende administratieve lasten of te laten instaan voor de prefinanciering van de premie. Door deze extra dienstverlening worden ook de inspanningen van de lokale handelaars gewaardeerd door de Brusselse consument. We hebben hieromtrent ook uitvoerig overleg gehad met de sector.

Een voorbeeld:

Je frigo is defect of je wil die 10 jaar oude frigo vervangen. Je gaat naar de lokale elektrozaak en stelt vast dat de meest energiezuinige frigo (A+++) 200 euro duurder is. Dit bedrag zou je op 2-3 jaar al kunnen terugverdienen door een lager verbruik, maar je beschikt niet over het budget om die 200 euro nu meteen extra te betalen. Dankzij deze maatregel hoef je die 200 euro niet te betalen, de premie wordt meteen verrekend in de aankoopprijs. De handelaar int zonder veel administratieve rompslomp de premie en kan een duurdere frigo verkopen, wat goed is voor zijn omzet. Een win-winsituatie.

Brigitte De Pauw_Huishoudtoestellen

About The Author

Number of Entries : 209

Leave a Comment

© Brigitte De Pauw 2014 - Alle rechten voorbehouden

Scroll to top