You Are Here: Home » Mobiliteit en Openbare Werken » Villo voortaan ook buiten Brussel?

Villo voortaan ook buiten Brussel?

Villo, het fietsdeelsysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kende de afgelopen jaren een sterke stijging van het aantal gebruikers. In 2010 telde Villo 23.967 abonnees. In 2011 klom dit aantal met 11,58 procent tot 26.743. Deze trend zette zich ook verder in 2013 met een stijging van 19 procent tot 31.927 Villo abonnees. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V) heeft opgevraagd.

Van de langdurige abonnementen woont meer dan acht op tien van hen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De overgrote meerderheid van de gebruikers zijn met andere woorden Brusselaars. “Op zich een goede zaak. Toch moeten we ook lessen trekken uit deze cijfers. Villo bereikt vooralsnog te weinig pendelaars die zich dagelijks in Brussel verplaatsen van en naar het werk”, aldus Brussels Parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V).

Uit een telling van het Brussels instituut voor statistiek en analyse (BISA) wordt het aandeel van niet-Brusselaars die in Brussel werken en pendelen op 52% geraamd. Een overgrote meerderheid van hen komt nog steeds dagelijks met de auto (225.000 wagens/dag). Onderzoek toont aan dat het vooral de pendelaars uit de dichte rand rond Brussel zijn die de grootste verkeersstromen veroorzaken.

Brigitte De Pauw: “Ik pleit ervoor om via een samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Regering en in nauw overleg met de betrokken gemeenten het fietsdeelsysteem Villo uit te breiden naar de dichte Vlaamse rand rond Brussel. Bijvoorbeeld aan grote mobiliteitsknooppunten, zoals GEN-stations, metrostations, haltes langs de toekomstige tramlijnen en zelfs aan de opstapplaatsen van de Waterbus langs het kanaal. Ook langs de nog deels uit te bouwen intergewestelijke fietsroutes (zoals de kanaalroute) zou het opportuun zijn om Villo-stations uit te baten. Minder pendelaars in het autoverkeer dragen bij tot een meer aangename leefbare stad in Brussel.”

Haar collega Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor mobiliteit in Vlaams-Brabant, steunt deze visie: “Wij zetten volop in op nieuwe fietssnelwegen naar Brussel omdat het fietsgebruik voor korte afstanden en naar het werk veel lager liggen in de Brusselse Rand dan in de rest van Vlaanderen. Het is bewezen in het buitenland dat voor de zogenaamde ‘last 5 miles’ naar het werk de fiets het beste vervoermiddel kan zijn. Ook deelfietsen zoals Villo passen in dat verhaal.”

DSC01678

About The Author

Number of Entries : 209

Leave a Comment

© Brigitte De Pauw 2014 - Alle rechten voorbehouden

Scroll to top