You Are Here: Home » Leefmilieu » 70% van de Brusselaars drinkt regelmatig kraantjeswater

70% van de Brusselaars drinkt regelmatig kraantjeswater

VIVAQUA produceert al het drinkwater / kraantjeswater dat in Brussel wordt gebruikt. Hiertoe maakt VIVAQUA gebruik van 26 winsites, meerdere aanvoerlijnen, een permanente controle door het laboratorium en dispatching, enz. Het leidingwater van onze hoofdstad is al jaren van uitstekende kwaliteit en uit tevredenheidsonderzoeken van VIVAQUA blijkt ook dat de consumptie van leidingwater stijgt. Zo antwoordde in 2013 59% positief op de vraag ‘Drinkt u (bijna) elke dag meermaals per dag leidingwater?’ en antwoordde 10% positief op de vraag ‘Drinkt u soms leidingwater?’. 70% van de Brusselse bevolking drinkt dus veel tot regelmatig kraantjeswater. Volgens Brigitte De Pauw, CD&V Fractievoorzitter in het Brussels Parlement is dit een goeie zaak.

Brigitte De Pauw: “Kraantjeswater is vaak gezonder, beter voor het milieu en vele malen goedkoper dan flessenwater. Per persoon kan je gemakkelijk 300 tot 500€ besparen per jaar, afhankelijk of je het goedkoopste of duurste flessenwater aankoopt. Ook hoef je niet telkens met al die zware flessen te sleuren. Jammer genoeg blijven toch nog altijd veel mensen wantrouwig tegenover het drinken van leidingwater. Het is de taak van de overheid om dat wantrouwen weg te nemen.

Die wantrouwigheid wordt bevestigd door cijfers van VIVAQUA, die Brigitte De Pauw opvroeg bij de bevoegde Minister. Sinds 2009 (2013 nog niet meegerekend) werden maar liefst 488 klachten ingediend, waarvan uiteindelijk 3 gegrond bleken te zijn (de drie klachten die gegrond bleken te zijn, waren veroorzaakt door een verouderde of slecht onderhouden binneninstallatie). De meest voorkomende klachten waren:

Smaak en/of geur: 200 klachten (41% van totaal)

Een lichte chloorgeur is helemaal normaal en zonder gevaar voor de gezondheid. Om de geur te doen verdwijnen, volstaat het om het water 10 minuten in de koelkast te plaatsen.

Bruin water: 125 klachten (26% totaal)

Bruin water wordt vaak veroorzaakt door roestafzetting in ijzeren of stalen leidingen. Als er lange tijd niet veel circulatie is geweest (bv na een lange reis), kan bruin water aanwezig zijn. De kraan even laten lopen, lost dit probleem vaak op.

Deeltjes: 107 klachten (22% totaal)

Wit water is vaak te wijten aan de aanwezigheid van lucht in het water, door een tijdelijke stijging van de druk op het net. Als je het water een aantal minuten laat rusten, zal je zien dat de witte kleur verdwijnt.

Ziekte (huid, darmen,…): 20 klachten (4% totaal)

Andere: 36 klachten (7% totaal)

Brigitte De Pauw zal de bevoegde Minister hierover ondervragen en aandringen dat de Brusselaars nog meer gesensibiliseerd worden om kraantjeswater te drinken.

kraantjeswater

About The Author

Number of Entries : 209

Leave a Comment

© Brigitte De Pauw 2014 - Alle rechten voorbehouden

Scroll to top