You Are Here: Home » Energie » CD&V gelooft in passiefbouwen, niet in passiefnorm vanaf 2015

CD&V gelooft in passiefbouwen, niet in passiefnorm vanaf 2015

Vanmorgen interpelleerde Brussels CD&V Fractievoorzitter Brigitte De Pauw minister Huytebroeck omtrent de invoering van de passiefnorm vanaf 2015 in het Brussels Gewest. Deze zal, zo vreest De Pauw, de prijs van de woningen nog meer de hoogte injagen en dus voor een stadsvlucht zorgen. Investeren in passiefbouw is goed, maar de norm verplichten is de bal misslaan. De middelen zouden beter geïnvesteerd worden om een einde te stellen aan het energievretend bestaand patrimonium.

 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat voor de grote uitdaging om tegen 2025 de broeikasgassen in het Gewest te doen dalen met 30 procent. Feit is dat niet het autoverkeer, niet de industrie, maar wel de gebouwen verantwoordelijk zijn voor de grootste CO² uitstoot (bijna 2/3e van de totale uitstoot is afkomstig van de verwarming en de koeling van woningen en kantoren).

Met de passiefnorm die minister Huytebroeck voorstelt vanaf 2015 zullen alle nieuwe woningen, scholen en kantoren en zware renovaties moeten voldoen aan een passiefstandaard. Investeren in passiefbouw is goed en noodzakelijk, maar de norm verplichten is de bal misslaan. Eerst en vooral zal deze passiefnorm een hoge investeringskost betekenen in verhouding tot een marginale energiebesparing. Men ziet het energieverbruik pas significant dalen wanneer men enorme investeringen doet. Dit betekent dat bouwen en grondig renoveren in ons Gewest nog duurder zal zijn. Een investeringskost die jonge gezinnen in geen geval zullen kunnen ophoesten. Het argument dat een passiefwoning zichzelf op termijn terugbetaalt, geldt immers niet als argument aan de bank om een lening te verschaffen aan 2 jonge mensen met een (voorlopig) laag inkomen.

Ook scholen en kindercrèches zullen aan de passiefstandaard moeten voldoen. De Pauw vreest dat door deze meerkost, die de passiefnorm met zich meebrengt, de scholen, gemeenten en gemeenschappen dus nog meer zal afschrikken om de investering en de bouw van een nieuwe school aan te durven. Dit terwijl vele onderwijsgebouwen nu reeds gedateerd zijn en de infrastructuur ondermaats is.

Tenslotte zal ook de Brusselse economie en huisvesting dit ernstig voelen. Investeerders zullen immers geneigd zijn om te investeren in projecten in de rand en zullen Brussel mijden. De passiefnorm werkt dus de Gewestvlucht in de hand.

Fractievoorzitter De Pauw ziet meer heil in het bijkomend investeren in het terugdringen van het energieverbruik van de bestaande woningen, kantoren en scholen. “De Brusselse regering gebruikt deze middelen dus beter door bijkomende energiemaatregelen te voorzien die ervoor zorgen dat onze gebouwen beter geïsoleerd worden zodat de Brusselaars de energiebesparende investeringen grondig kunnen voelen aan hun energiefactuur. De voorgestelde passiefnorm, zal echter hier niets aan veranderen, de Brusselse regering pakt hiermee de erbarmelijke energievretende toestand van de Brusselse gebouwen niet aan en bijkomstig zullen gezinnen die willen investeren in een nieuwe woning extra belast worden.” aldus De Pauw.

Daarnaast vraagt Brigitte De Pauw aan de minister om oor te hebben voor de ware energieproblematiek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Energiepremies komen nu al te vaak ten gunste van de eigenaars, eigenaars die nu het belang niet inzien om hun huis beter te wapenen tegen energieverlies en te isoleren. Het zijn immers de huurders die geconfronteerd worden met een torenhoge energiefactuur.

brussel

 

About The Author

Number of Entries : 209

Comments (1)

Leave a Comment

© Brigitte De Pauw 2014 - Alle rechten voorbehouden

Scroll to top