You Are Here: Home » Parlement » Brusselse daklozen dupe van politiek getouwtrek

Brusselse daklozen dupe van politiek getouwtrek

Afgelopen nacht deelde koning winter zijn eerste winterprik uit. We werden geconfronteerd met temperaturen net boven het vriespunt en het dwarrelen van de eerste sneeuwvlokken. Hoog tijd dus om de winteropvang voor de honderden Brusselse daklozen te organiseren. Maar daar knelt het schoentje. Wegens een politiek machtspelletje dreigt de hoofdstad zich, op vlak van hun sociaal beleid, alweer een onfraai imago aan te meten . Erger nog is dat de honderden Brusselse daklozen verweesd achter blijven in de barre vrieskou. Dit terwijl de winteropvang normaal reeds vorige week vrijdag van start zou gaan.

“Het sociaal beleid van onze hoofdstad laat alweer de wensen over ten koste van de sociaal zwakkeren, dat is ongehoord. ”

De dakloze organisatie vzw Samusocial staat jaarlijks in voor de winteropvang van daklozen in Brussel, dagelijks kunnen zij er terecht voor een slaapplaats, een maaltijd en sanitaire voorzieningen. Tot 31 maart 2014 worden 400 opvangplaatsen aangeboden in een gebouw in de koningsstraat, eigendom van het OCMW van de stad Brussel. De praktische modaliteiten over de organisatie van de winteropvang wordt sinds de winter van 2010-2011 via een conventie tussen Samusocial en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vastgelegd.

Samusocial kon autonoom beslissen om vanaf 1 november van dit jaar de winteropvang op te startten. Maandagmiddag hadden de bevoegde ministers Grouwels & Huytebroeck een constructief overleg met Samusocial en het OCMW van de stad Brussel over de organisatie van de winteropvang.  Alle partijen kwamen tot een akkoord om de winteropvang woensdagnacht aan te vatten.  Niettemin besliste Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur tot op heden de conventie niet te ondertekenen. Hij eist financiële garanties en wil ook het OCMW laten opnemen in de conventie. Ook Samusocial wil garanties over openstaande financiële tegemoetkomingen.

Brussels parlementslid Brigitte De Pauw vraagt een einde te stellen aan het politieke machtsspelletje. Ze roept Samusocial en Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur op eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen. “Het kan niet zijn dat honderden daklozen de nacht op straat moeten doorbrengen, omdat Mayeur (die tevens ook voorzitter is van Samusocial) alsnog naliet om zijn handtekening te plaatsen onder de conventie. Alle voorzieningen en ploegen op het terrein staan klaar om deze winter dagdagelijks in de weer te zijn voor onze allerzwaksten.  Ik hoop dan ook dat de Brusselse daklozen niet langer de dupe zijn van een politiek steekspel”, aldus Brigitte De Pauw.

poor

 

About The Author

Number of Entries : 209

Leave a Comment

© Brigitte De Pauw 2014 - Alle rechten voorbehouden

Scroll to top