You Are Here: Home » Leefmilieu » Nieuwe afvalplan kan werken mits sluikstorten ook streng wordt aangepakt

Nieuwe afvalplan kan werken mits sluikstorten ook streng wordt aangepakt

De Commissie Leefmilieu hield vandaag een diepgaand debat over het nieuwe afvalplan van de Brusselse Regering. Het debat kwam er dankzij een interpellatie van Brigitte De Pauw, Brussels parlementslid, die informatie opvroeg rond de nieuwe containerparken, de 1500 nieuwe vuilnisbakken en de proefprojecten met het plaatsen van containers iplv vuilzakken. Tijdens het debat werd opnieuw duidelijk dat het Brusselse afvalbeleid nog heel wat coherenter kan. Zo zijn er meer dan 60 verschillende modellen vuilnisbakken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Brigitte De Pauw: “Met dit nieuwe afvalplan zet de Brusselse Regering alvast een grote stap in de richting van een properder en aangenamer Brussel. Meer containerparken en vuilbakken zijn één zaak, maar ook het gedrag van veel Brusselaars moet veranderen. Zonder het effectief bestraffen van sluikstorten is het dweilen met de kraan open. De interne Brusselse staatshervorming biedt alvast mogelijkheden om dit probleem aan te pakken via een betere samenwerking tussen Gewest en gemeenten.”

In september presenteerde staatssecretaris Madrane al kort zijn nieuwe afvalplan (APOS). Op verzoek van Brigitte De Pauw werd dit plan vandaag vrijgegeven en in detail besproken in de Commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement. Het plan stelt dat het aantal containerparken in het Gewest in vijf jaar tijd met vijf moet vermenigvuldigen. Concreet werden de volgende gronden al als mogelijke parken geïdentificeerd: Fernand Demetskaai in Anderlecht, Woudlaan in Elsene, de Smet de Naeyerlaan in Jette, de Vandenpeereboomlaan in Molenbeek en de Vilvoordesteenweg in de Stad Brussel. Een toename van het aantal containerparken is ook voor de gewestelijke begroting een goeie zaak. Terwijl 1 ton opgehaald grof huisvuil ongeveer 600 euro kost, is dit slechts 60 euro per ton voor een containerpark.

Voor de 1500 nieuwe vuilnisbakken (die gebaseerd zijn op het Parijse en Berlijnse model) werden de verschillende gemeenten gevraagd om een lijst met potentiële plekken door te sturen naar Net Brussel. Het Gewest zal instaan voor de aankoop en plaatsing van de vuilnisbakken, de gemeenten zullen verantwoordelijk zijn voor het ledigen van de vuilnisbakken. De nieuwe vuilnisbakken kosten slechts 50€ per stuk en maken deel uit van een proefproject. Eind november – begin december zullen al 40 vuilbakken worden geïnstalleerd rond het Zuidstation.

Brigitte De Pauw: “Sinds zijn aanstelling laat staatssecretaris Madrane een nieuwe wind waaien bij NetBrussel. Een nieuwe website, een nieuw afvalplan en concrete proefprojecten zullen de zaken doen vooruitgaan. Als het parlement eind dit jaar zijn fiat geeft, zal het budget voor openbare netheid bovendien voor het eerst sinds jaren met 10% verhogen.

Het actieprogramma voor de ophaling en het sorteren van afval (APOS) vindt u hier.

http://brigittedepauw.com/afvalplan/

afval brussel sluikstorten

About The Author

Number of Entries : 209

Leave a Comment

© Brigitte De Pauw 2014 - Alle rechten voorbehouden

Scroll to top